Ο Ουρανός (πλανήτης) είναι πολύ κουλ!

🆒Ο Ουρανός (πλανήτης) είναι πολύ κουλ!

👶Βαφτίστηκε Ουρανός προς τιμήν του Θεού Ουρανού της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. Ήταν η προσωποποίηση του ουράνιου θόλου, πατέρας του Κρόνου και παππούς του Δία!

7️⃣ Ο ουρανός είναι ο 7ος κατά σειρά πλανήτης πιο κοντά στον Ήλιο. Είναι αέριος γίγαντας και μοιάζει πιο πολύ με τον Ποσειδώνα (🔜🔜) παρά με τον Κρόνο και τον Δία.

⛔Δεν τον βλέπουμε από τη Γη με γυμνό μάτι και ανακαλύφθηκε πρόσφατα (13/03/1781) με τηλεσκόπιο. Τότε ήταν και η 1η φορά που επεκτάθηκαν τα όρια του Ηλιακού μας συστήματος. Υπάρχουν και πιο παλιές αναφορές αλλά νόμιζαν ότι ήταν κομήτης.

📏Η διάμετρος του είναι 4,5 φορές μεγαλύτερη της Γης! Έχει 13 δακτυλίους και 15 φυσικούς δορυφόρους (φεγγάρια). Τα περισσότερα ονόματα των φεγγαριών έχουν ονόματα από ήρωες του Σαίξπηρ!💖

🔍Ο Ουρανός έχει έναν πετρώδη πυρήνα στο μέγεθος της Γης ο οποίος καλύπτεται από έναν βαθύ ωκεανό νερού και αμμωνίας, ο οποίος περιβάλλεται από μια ατμόσφαιρα που αποτελείται από υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο.

🆒Το κουλ χαρακτηριστικό του Ουρανού είναι ότι ο άξονας περιστροφής γύρω από τον εαυτό του βρίσκεται σχεδόν πάνω στο επίπεδο όπου βρίσκεται η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο και οι δακτύλιοι του είναι κάθετα στους πόλους!
🎯Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι αν θα μπορούσαμε να δούμε τον Ουρανό να περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο και τον εαυτό του, θα ήταν σαν να βλέπεις μια μπάλα στην οποία έχεις ζωγραφίσει 1 στόχο (βελάκια) να κυλάει πάνω στην τροχιά του!🆒

❗Το πιο κουλ από όλα!!! Οι πόλοι του Ουρανού έχουν 42 χρόνια νύχτα και 42 χρόνια ημέρα!❗

❗❗Αν κάποιος άνθρωπος γεννιόταν στο έναν πόλο πάνω στην αλλαγή από ημέρα σε νύχτα και μετά από 42 χρόνια μετακόμιζε στον άλλο… Δεν θα είχε δει ποτέ του τον Ήλιο! 😁

Πηγή: Wikipedia , NASA