Πάμε λοιπόν να δούμε τις φάσεις της Σελήνης.. Πριν απο αυτό όμως ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν υπάρχει σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Είναι η αθέατη πλευρά που μια χαρά φωτεινή είναι. Απλά επειδή η Σελήνη είναι τροχιακά “κλειδωμένη” ως προς τη Γη βλέπουμε μόνο την μια της πλευρά. Αυτό το λέμε σύγχρονη περιστροφή και συμβαίνει σε πολλά φεγγάρια πλανητών.
Στο θέμα μας τώρα..
Σε περίπου 1 μήνα η Σελήνη περνάει από κάποιες φάσεις ανάλογα με το κατά πόσο τη Βλέπουμε..
1️⃣Νέα Σελήνη ή Νουμηνία (new moon)! Ημέρα 0. Η σελήνη δεν φαίνεται καθόλου. Βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και βλέπουμε την πλευρά της Σελήνης που δεν φωτίζεται.

2️⃣Αύξων Μηνίσκος (waxing crescent) Ημέρα 3η. Η Σελήνη αρχίζει να φαίνεται και να μεγαλώνει σε μέγεθος.

3️⃣Πρώτο τέταρτο (first quarter). Ημέρα 7η. Βλέπουμε το ¼ της Σελήνης.

4️⃣Αύξων Αμφίκυρτος (waxing gibbous). Ημέρα 11η. Συνεχίζει να μεγαλώνει το ποσοστό της Σελήνης που Βλέπουμε και οδεύει για Πανσέληνο.

5️⃣Πανσέληνος (Full moon). Ημέρα 14η. Ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη βρίσκονται σε ευθεία με τη σειρά που αναφέρονται. Εδώ, αν τύχει η σκιά της Γης να πέφτει πάνω στη Σελήνη έχουμε την Έκλειψη Σελήνης, το λεγόμενο ματωμένο φεγγάρι.

6️⃣Φθίνων Αμφίκυρτος (waning gibbous) Ημέρα 18η. Το ποσοστό της Σελήνης που βλέπουμε αρχίζει να μειώνεται.

7️⃣Τελευταίο τέταρτο (last quarter). Ημέρα 21η. Βλέπουμε το ¼ της Σελήνης.

8️⃣Φθίνων Μηνίσκος (waning crescent) Ημέρα 25η. Το ποσοστό της Σελήνης που βλέπουμε συνεχίζει να μειώνεται και οδηγούμαστε εκ νέου σε νέα Σελήνη.

Και ξάνα Νέα σελήνη και πάει λέγοντας..
❓Και πως καταλαβαίνουμε ότι η σελήνη γεμίζει ή αδειάζει? Για το βόρειο ημισφάιριο όταν η φωτισμένη πλευρά της σελήνης είναι δεξιά τότε γεμίζει, αλλιώς αδειάζει.
Πηγή: project astronomy, Wikipedia, NASA, ESA, Giorgia Hofer Giorgia Hofer Photography