Το σέλας έιναι ίσως το πιο εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο. Όταν τα ανώτερα ατμοαφαιρίκα στρώματα βομβαρδίζονται από φορτισμένα ηλεκτρόνια του Ηλιακού ανέμου.. το αποτέλεμα είναι το σέλας.
Το μαγνητικό πεδίο της Γης, ο άορατος προστάτης μας εκτρέπει τα φορτισμένα σωματίδια του Ήλιου ή τα διοχετεύει στους πόλους. Για αυτό και το σέλας παρατηρείται κυρίως στις γεωγραφίκες περιοχές κόντα στους πόλους.
Άρα οι περιοχές που συνήθως τα βλέπουμε είναι: Νορβηγία, Φιλανδία, Σουηδία, Αλάσκα, Ισλανδία, Καναδάς, Γροιλανδία, Ρωσία (βόρειο σέλας). Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία, Ανταρκτική (Νότιο σέλας).
Οκ ως εδώ και στην Ελλάδα έιναι δυνατό να το δούμε?
Η απάντηση είναι ΝΑΙ αλλά πάρα πολύ σπάνια.
👇Η τελευταία τεκμηριωμένη εμφάνιση του σέλαος στην Ελλάδα ήταν στις 20 Νοεμβρίου 2003 στην Αθήνα!
👇Βέβαια υπάρχει και άλλη μια εμφάνιση (μη τεκμηριωμένη) στην Αλεξανδρούπολη στις 20 Αυγούστου 2010΄!
Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του φαινομένου φέρεται να είναι ο Αριστοτέλης , ο οποίος το αναφέρει στα «Μετεωρολογικά»
Οι σύγχρονες καταγεγραμένες αναφορές του σέλαος στην Ελλάδα είναι 11 και με αυτή της Αλεηξανδρούπολης 12!
1️⃣ Η πρώτη σύγχρονη αναφορά καταγράφεται στoν κώδικα του Σχολείου της Σκοπέλου (σελ 418) όπου αναφέρεται οτι ” το 1524 στις 4 Αυγούστου μια μεγάλη λάμψη εμφανίστηκε στον ουρανό δύο ώρες πριν από το ηλιοβασίλεμα”
2️⃣Η δεύτερη αναφορά γίνεται στα χρονογραφήματα του Παπασυνοδινού τον Σεπτέμβριο του 1621 όταν “εμφανίστηκαν στον ουρανό επτά φωτεινές στήλες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας”,. Αυτά έχει καταγράψει σε μελέτη του ο συγχωριανός μου και αείμνηστος καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κ. Λεονάρδος Καραπιπέρης σε σχετική δημοσίευσή του.
3️⃣Η τρίτη αναφορά καταγράφεται σε κείμενα της Βιβλιοθήκης της Πάτμου στον Κώδικα YOD για το έτος 1739, το οποίο ήταν έτος μέγιστης Ηλιακής Ακτινοβολίας. Αυτό προκύπτει απο το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κατάλογο των ηλιακών κηλίδων που ξεκίνησε το 1748 το έτος 1750 ήταν ένα έτος μέγιστης ηλιακής δραστηριότητας.
4️⃣Η τέταρτη παρατήρηση απαντάται στα ιστορικά σημειώματα του Καλλίνικου του 3ου Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και αναφορά γίνεται στις 11 Ιουνίου του 1771 αν και η μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα σημειώθηκε το 1769.
5️⃣Η πέμπτη περίπτωση καταγράφεται στον κώδικα της βιβλιοθήκης της Βουδαπέστης της Ελληνικής Κοινότητας και αναφέρει οτι “Την 1η Σεπτεμβρίου 1779 στις 9 το βράδυ μια κόκκινη λάμψη έλαμψε στον ουρανό προς τα δυτικά και αυτή η λάμψη παρέμεινε επί δύο ώρες”.
6️⃣Η έκτη παρατήρηση αναφέρεται στα ιστορικά σημειώματα του 91ου Κώδικα της Βιβλιοθήκης της Ζαγοράς όπου αναφέρεται οτι στις 12 Μαρτίου 1786 τα μεσάνυχτα εμφανίστηκε μια λάμψη προς τα βόρεια που εξαπλώθηκε , ο ουρανός έγινε κόκκινος μέχρι το πρωί.
7️⃣,8️⃣Η έβδομη και η όγδοη αναφορά γίνονται στις 24 και 25 Οκτωβρίου 1870 από το Αστεροσκοπείο Αθηνών το οποίο δέχθηκε τηλεγράφημα από τη Λευκάδα που έστειλε ο Πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Α. Βατσαξής.
9️⃣Η ένατη αναφορά γίνεται στις 24 Μαρτίου 1940 όπου καταγράφτηκε αυθεντική μαρτυρία εμφάνισης Σέλαος πάνω από την Αθήνα και που δημοσίευσε επίσημα το Εργαστήριο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
1️⃣0️⃣,1️⃣1️⃣Η δέκατη και η ενδέκατη αναφορά έγινε τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2003 όπως είδαμε και στην αρχή!
Παλιά τι πίστευαν?
Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους Ταράνδους τους.
Οι Φινλανδοί ότι ήταν Άγγελοι Κυρίου που κυνηγούσαν τους δαίμονες.
Οι Λάπωνες έκρυβαν γυναικόπαιδα, σταματούσαν έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει.
Στη δυτική ακτή της Νορβηγίας πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας είναι γριές ανύπαντρες γυναίκες στον ουρανό που χορεύουν κουνώντας τα λευκά μαντήλια τους. Πίστευαν δε πως το Σέλας ερχόταν για να πάρει τις ανύπαντρες γυναίκες που είχαν ήδη γεράσει! «Αυτή είναι τόσο γριά που θα ’ρθει να τη πάρει το Σέλας», έλεγαν! (να γελάσω ή να κλάψω?)
Οι Μαορί πρώτοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, όταν έβλεπαν το νότιο Σέλας θεωρούσαν ότι είναι οι αντανακλάσεις απο τους πυρσούς ή τις φωτιές των μακρινών συγγενών τους, που τους καλούσαν με αυτόν τον τρόπο να γυρίσουν πίσω στα θερμότερα προγονικά τους εδαφη!
😁Και επειδή ίσως να σας κούρασα λίγο απολαύστε μια φωτογραφιάρα του Βορείου Σέλαος και όχι μονό από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!
Πηγές: kolydas.gr, Θεόδωρος Κολυδάς- Μετεωρολογία και κλίμα, NASA, ISS, NEWS 247, ANTHONY AYIOMAMITIS,