Ο Πλούτωνας είναι πολύ κουλ!

🆒Ο Πλούτωνας είναι πολύ κουλ!

2️⃣0️⃣0️⃣6️⃣ Μέχρι το 2006 ήταν ο 9ος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος!

⬇Το 2006 υποβιβάστηκε σε πλανήτης νάνος!

😣Η Έρις είναι υπεύθυνη για τον υποβιβασμό του!

🧐Η ανακάλυψη του πλανήτη νάνου Έρις, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα αποτέλεσε το “Μήλο της Έριδος” για τους αστρονόμους. Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι ανακαλύφθηκε ο 10ος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος! (αα αρχικά η Έρις ονομάστηκε Ζίνα και ο δορυφόρος της Γαβριέλα από την τηλεοπτική σειρά, αλλά δεν έγινε δεκτό)!

🧳Επειδή διαφαινόταν ότι θα πάει μακριά η βαλίτσα καθώς θα ανακάλυπταν συνεχώς νέους “πλανήτες” στη σχετικά άγνωστη μέχρι τότε ζώνη του Κάιπερ (προσεχώς🔜), έθεσαν πιο αυστηρά κριτήρια ώστε ένα ουράνιο σώμα να θεωρηθεί πλανήτης!

👨‍🔬👩‍🔬Κριτήρια:
1. Να περιφέρεται γύρω από 1 άστρο!
2. Να έχει αρκετά μεγάλη μάζα ώστε η ίδια του η βαρύτητα να του έχει προσδώσει σφαιρικό σχήμα!
3. Να έχει “καθαρίσει” την τροχιά του από κάθε άλλο μικρότερο ουράνιο σώμα που δεν είναι δορυφόρος του, είτε αφομοιώνοντας τα είτε εκσφενδονίζοντας τα μακριά!

✅✅❌Ο Πλούτωνας είναι οκ με τα τα 2 πρώτα αλλά όχι με το 3ο (και όλοι οι πλανήτες νάνοι)!

👶Βαφτίστηκε Πλούτωνας προς τιμήν του Θεού Πλούτωνα (Άδη) κατά την Ελληνική μυθολογία. Θεός του κάτω κόσμου, των νεκρών και του πλούτου. Είχε κατοικίδιο τον Κέρβερο και γυναίκα την Θεά Περσεφόνη. Παρά τη θέλησή της την άρπαξε στον κάτω κόσμο. Η μητέρα της Θεά Δήμητρα τη ζήτησε πίσω. Εν τέλει συμφώνησαν 6 μήνες να είναι στον κάτω κόσμο και 6 μήνες στον πάνω!( 🎵…κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της Γης…🎵)!

😮Ο Πλούτωνας αποτελείται κυρίως από πέτρωμα και πάγο. Είναι 3 φορές μικρότερος από τη Σελήνη. Για μια περιστροφή γύρω από τον άξονα του χρειάζεται 6 ημέρες και 9 ώρες της Γης! Λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο Κατά την ημέρα φωτίζεται μόνο με λυκόφως. Ο Ήλιος φαίνεται 1000 φορές πιο αμυδρός από τη Γη!

🏸Η περιφορά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 248,09 γήινα χρόνια!

😰Ο ένας από τους 5 Δορυφόρος του ονομάζεται Χάροντας!

🧪Η επιφάνειά του καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου αζώτου και ίχνη μεθανίου, το οποίο όταν ο Πλούτωνας είναι πιο κοντά στον Ήλιο εξαχνώνεται, σχηματίζοντας έτσι μία αραιή ατμόσφαιρα γύρω από τον πλανήτη. Όταν απομακρύνεται από τον Ήλιο, η ατμόσφαιρά του σταδιακά παγώνει και πέφτει στην επιφάνειά του σαν χιόνι.

❗ Κουλ χαρακτηριστικό του Πλούτωνα❗
Η ανοιχτόχρωμη περιοχή του Πλούτωνα (δες εικόνα και κάνε like😁) ονομάζεται: “Η καρδιά του Πλούτωνα”!💗

❗❗Πολύ κουλ χαρακτηριστικό του Πλούτωνα❗❗
🏃‍♀️🏃‍♂️Όταν ο Πλούτωνας θεωρούνταν ακόμα πλανήτης, δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν αυτός ο τελευταίος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος ή ο Ποσειδώνας. Κατά το περιήλιο ο Πλούτωνας είναι πιο κοντα στον Ήλιο από τον Ποσειδώνα και κατά το αφήλιο το ανάποδο!

Πηγη: Ευγενίδειο, Wikipedia, NASA