Ο Γαλαξίας μας! (Milky Way)
Αρχικά τον λέγαμε “Γαλακτικό Κύκλο”, αργότερα “Γαλακτική Οδός” από το λατινικό “Via Lactea”!
Για να δούμε τι πίστευαν τα παλιά τα χρόνια…
Κατά την Ελληνική μυθολογία τον Γαλαξία μας τον έφτιαξε η Θεά Ήρα. Όταν η Ήρα διαπίστωσε ότι ο Δίας την εξαπάτησε και τάιζε τον νεαρό Ηρακλή, θύμωσε και έχυσε το γάλα στον ουρανό.
Μια άλλη εκδοχή λέει ότι: Ο Ερμής πήγε κρυφά τον Ηρακλή στον Όλυμπο και τον έβαλε να θηλάσει την Ήρα την ώρα που κοιμόταν. Ο Ηρακλής δάγκωσε την Ήρα κατά το θηλασμό και το γάλα εκτινάχτηκε στον ουρανό, και έτσι σχηματίστηκε ο Γαλαξίας μας.
Στην Αν. Ασία πίστευαν ότι ο Γαλαξίας που έβλεπαν ήταν το ασημένιο ποτάμι του Παραδείσου.
Οι Ινδοί τον αποκαλούν “Ακασάγκανγκα” που σημαίνει ο Γάγγης του ουρανού.
Στην Φινλανδική μυθολογία τον έλεγαν “Λινουνράτα” δηλαδή μονοπάτι των πουλιών. Οι Φιλανδοί παρατήρησαν ότι τα αποδημητικά πουλιά χρησιμοποιούσαν το Γαλαξία μας ως μονοπάτι για να τους οδηγήσει Νότια στο Λιντουκότο (το σπίτι των πουλιών). Αργότερα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παρατήρηση αυτή καθώς πράγματι τα αποδημητικά πουλιά έχουν οδηγό το Γαλαξία, για τα θερμότερα κλιματα τον Χειμώνα. Και σήμερα έτσι τον λένε.
Στα Σουηδικά ο Γαλαξίας μας είναι γνωστός ως Βιντεργκάταν («Οδός του χειμώνα») καθώς στην Σκανδιναβία είναι περισσότερο ορατός τον Χειμώνα.
Κατά την αρχαία Αρμενική μυθολογία ο Γαλαξίας μας είχε το όνομα “Η Οδός του Κλέφτη Αχύρων”. Ένας θεός έκλεψε άχυρο, στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τους ουρανούς με ένα ξύλινο άρμα, έπεσαν κάποια άχυρα και σχημάτισαν τον Γαλαξία.
Η Ελληνική εκδοχή του παραπάνω μύθου είναι, ότι ο κλέφτης του άχυρου ήταν κάποιος παπάς και σε κάποιες περιοχές τον Γαλαξία μας τον αποκαλούσαν “Άχυρο του Παπά”.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας τον αποκαλούσαν και Ιορδάνη ποταμό.
Όταν γράφουμε “Γαλαξίας” με γάμα κεφαλαίο (Γ), εννοούμε τον Γαλαξίας μας (milky way). Για ολους του άλλους, το γράφουμε με γάμα μικρό (γ) και δίπλα το όνομα του πχ γαλαξίας Ανδρομέδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι το 1925 πιστέυαμε ότι ο Γαλαξίας μας ήταν ο μοναδικός στο Σύμπαν. Οτιδήποτε άλλο έμοιαζε με γαλαξία το έλεγαν νεφέλωμα. Παράδειγμα το Νεφέλωμα της Ανδρομέδας. Ο Hubble με τις ανακαλύψεις του άλλαξε την ιστορία της Αστρονομίας (προσεχώς).
Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες με τονκαθένα απο αυτούς να περιέχει δισεκταμμύρια ή τρισεκατομμύρια αστέρια (σαν τον ήλιο μας).
Τρανό παράδειγμα είναι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, ο οποίος ανήκει στην τοπική ομάδα γαλαξιών που ανήκουμε κι εμείς. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός και είναι ορατός με γυμνό μάτι.
H Ανδρομέδα Φιλοξενεί 1 τρισεκατομμύριο αστέρια!
Η γαλαξιακή γειτονιά μας που την λέμε τοπική ομάδα γαλαξιών αποτελείται από τουλάχιστον 35 γαλαξίες (και υπάρχουν σίγουρα και άλλοι) με τον μεγαλύτερο της παρέας τον γαλαξία της Ανδρομέδας και 2ο μεγαλύτερο τον δικό μας.
Υπάρχουν τα σμήνη γαλαξιών. Συγκροτήματα με πάνω από 1000 γαλαξίες. Επίσης τα υπερσμήνη Γαλαξιών που αποτελούνται από από σμήνη γαλαξιών και έχουν μεταξύ τους βαρυτική αλληλεπίδραση. Υπάρχουν και τα Μεγάλα τείχη Γαλαξιών με εκατομμύρια γαλαξίες!
Με τη βοήθεια του Hubble, άλλων παρατηρητηρίων και κάποιων μοντέλων, η NASA λέει ότι στο σύμπαν υπάρχουν 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες (2.000.000.000.000) και κάθε ένας από αυτούς έχουν δισεκατομμύρια αστέρια.
😁Κοινώς ξεφεύγει το πράγμα..
Πηγές: NASA, ESA,CSA, Wikipedia, physics4u, UNIVERSE TODAY