Οι φάσεις της Σελήνης είναι πολύ κουλ!
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι.. Η Σελήνη πραγματοποιεί 2 κύριες κινήσεις. Μια γύρω από τη Γη σε 29,53 ημέρες (συνοδικός μήνας) και μια περιστροφή γύρω από τον άξονα της σε 27,3 ημέρες (αστρικός μήνας). Αποτέλεσμα των 2 κινήσεων είναι να την βλέπουμε από τη Γη μόνο τη μία πλευρά της!
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει σκοτεινή πλευρά της Σελήνης! (μια χαρά φωτεινή είναι). Απλά δεν την βλέπουμε. Καλύτερα να λέμε η αθέατη πλευρά της Σελήνης (και είμαστε οκ)!
Στο θέμα μας:
Σε περίπου 1 μήνα η Σελήνη περνάει από κάποιες φάσεις ανάλογα με το κατά πόσο τη Βλέπουμε!
Νέα Σελήνη ή Νουμηνία (new moon)! Ημέρα 0. Η σελήνη δεν φαίνεται καθόλου. Βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και βλέπουμε την πλευρά της Σελήνης που δεν φωτίζεται!
Αύξων Μηνίσκος (waxing crescent) Ημέρα 3η. Η Σελήνη αρχίζει να φαίνεται και να μεγαλώνει σε μέγεθος!
Πρώτο τέταρτο (first quarter). Ημέρα 7η. Βλέπουμε το ¼ της Σελήνης!
Αύξων Αμφίκυρτος (waxing gibbous). Ημέρα 11η. Συνεχίζει να μεγαλώνει το ποσοστό της Σελήνης που Βλέπουμε!
Πανσέληνος (Full moon). Ημέρα 14η. Ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη βρίσκονται σε ευθεία με τη σειρά που αναφέρονται. Εδώ, αν τύχει η σκιά της Γης να πέφτει πάνω στη Σελήνη έχουμε την Έκλειψη Σελήνης!
Φθίνων Αμφίκυρτος (waning gibbous) Ημέρα 18η. Το ποσοστό της Σελήνης που βλέπουμε να μειώνεται!
Τελευταίο τέταρτο (last quarter). Ημέρα 21η. Βλέπουμε το ¼ της Σελήνης!
Φθίνων Μηνίσκος (waning crescent) Ημέρα 25η. Το ποσοστό της Σελήνης που βλέπουμε συνεχίζει να μειώνεται και οδηγούμαστε εκ νέου στη Νέα Σελήνη!
Κάποιες φορές όμως έχουμε 2 πανσέληνους σε ένα μήνα….
Ποιος θα διαλευκάνει το μυστήριο
Σχετικά με τη φωτογραφία: Είναι σύνθεση πραγματικών φωτογραφιών, όπου η φωτογράφος Giorgia Hofer Giorgia Hofer Photography, προσπαθούσε περίπου ένα χρόνο (λόγω καιρικών φαινομένων) να τραβήξει τις τέλειες φωτογραφίες στην Cridola group στην Ιταλία!
Πηγη: skinews, Wikipedia, Project astronomy, Giorgia Hofer Photography