Το φαινόμενο θα έιναι ορατό και από την Ελλάδα. Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στον ουρανό της Ελλάδας θα δούμε την μερική έκλειψη Ηλίου.
Το φαινόμενο θα κορυφωθεί το μεσημέρι και οι πιο τυχεροί θα είναι στην Ορεστιάδα όπου η Σελήνη θα καλύψει το 35% του ηλιακού δίσκου. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η κάλυψη θα είναι περίπου στο 21%.
❗Όσες και όσοι επιθυμείτε να θαυμάσετε το φαινόμενο θα πρέπει να φορέσετε ειδικά γυαλιά. Τα γυαλιά Ηλίου και άλλες πατέντες δεν σας προστατεύουν από την Ηλιακή ακτινοβολία❗
Πάμε να θυμηθούμε τι είναι η Έκλειψη Ηλιού και ποιες κατηγορίες υπάρχουν..
Με απλά λόγια πρόκειται για μία σχετικά σπάνια κοσμική σύμπτωση κατά την οποία η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη , με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως εξαιτίας της σκιάς της Σελήνης.
Η πρώτη καταγραφή έκλειψης Ηλίου φαίνεται να έγινε στη Κίνα περίπου το 2140 π.Χ και πίστευαν ότι ένας δράκος καταπίνει τον Ήλιο!
Στην Αρχαία Ελλάδα το 1178 π.Χ αναφέρεται στην Οδύσσεια του Όμηρου: «…και ο ήλιος χάθηκε μέσα στον ουρανό και μία ανίερη ομίχλη κάλυψε τα πάντα».
Μερική Έκλειψη Ηλίου
Κατά την μερική έκλειψη Ηλίου ο δίσκος της Σελήνης καλύπτει μόνο ένα μέρος του Ήλιου.
Δακτυλιοειδής Έκλειψη Ηλίου
Η δακτυλιοειδής έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι μακριά από τη Γη και δεν μπορεί να καλύψει τελείως τον Ήλιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι.
Ολική Έκλειψη Ηλίου
Κατά την ολική έκλειψη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά!
Η ημέρα γίνεται νύχτα. Τα λαμπερότερα άστρα του ουρανού αρχίζουν να εμφανίζονται! Στο κέντρο του ουρανού, και στο σημείο που ήταν ο ήλιος, δεσπόζει τώρα το ηλιακό στέμμα. Ο παρατηρητής μπορεί να διακρίνει λεπτές προεξοχές που ξεπηδούν από την επιφάνεια του ηλίου σαν πύρινες γλώσσες, τις λεγόμενες ηλιακές φλόγες. Η βίαιη εναλλαγή της μέρας με την νύχτα μπερδεύει τα ζώα, που νομίζουν ότι νύχτωσε και πάνε στις φωλιές τους, τα πουλιά σταματούν να κελαηδούν και τα λουλούδια κλείνουν τα πέταλά τους.
Πηγές: NASA, Wikipedia, Forbes, National Geographic, Πλανητάριο Θεσσαλονίκης