Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια ο Γαλαξίας (Mlky Way), θα συγχωνευτεί με τον μεγαλύτερο γαλαξία της τοπικής ομάδας γαλαξιών (που ανήκουμε κι εμείς) τον γαλαξία της Ανδρομέδας.
Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών από τον δικό μας και κινείται προς εμάς με μια ταχύτητα 110 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.
Διαθέτει 1 τρισεκατομμύρια αστέρια και είναι περίπου 4-5 φορές μεγαλύτερος από τον δικό μας. Αν η Ανδρομέδα ήταν ππιο φωτεινή θα την βλέπαμε στον ουρανό όπως βλέπουμε την πανσέληνο.
Πάμε λοιπόν να δούμε τα στάδια της συγχώνευσης των 2 γαλαξιών.
1️⃣Σήμερα:
Αυτή είναι μια νυχτερινή θέα του τρέχοντος ουρανού, Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας βρίσκεται 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας και είναι αρκετά αμυδρή αν και καλύπτει τόσο τον ουρανό όσο μια πανσέληνος.
2️⃣Σε 2 δισεκατομμύρια χρόνια:
Ο δίσκος του γαλαξία της Ανδρομέδας που πλησιάζει είναι αισθητά μεγαλύτερος.
3️⃣Σε 3,75 δισεκατομμύρια χρόνια:
Η Ανδρομέδα γεμίζει το οπτικό μας πεδίο. Ο Γαλαξίας μας αρχίζει να παρουσιάζει παραμόρφωση λόγω της παλιρροιακής έλξης από την Ανδρομέδα.
4️⃣Σε 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια:
Κατά τη διάρκεια της πρώτης κοντινής προσέγγισης, ο ουρανός φλέγεται σχηματίζονται νέα αστέρια. Σχηματίζονται νεφελώματα και αστρικά σμήνη.
5️⃣Σε 4 δισεκατομμύρια χρόνια:
Μετά το πρώτο της κοντινό πέρασμα, η Ανδρομέδα τεντώνεται παλιρροιακά. Ο Γαλαξίας μας επίσης παραμορφώνεται.
6️⃣Σε 5,1 δισεκατομμύρια χρόνια:
Κατά το δεύτερο στενό πέρασμα, οι πυρήνες του Γαλαξία μας και της Ανδρομέδας εμφανίζονται ως ένα ζευγάρι φωτεινών λοβών.
7️⃣Σε 7 δισεκατομμύρια χρόνια:
Οι συγχωνευμένοι πλέον γαλαξίες σχηματίζουν έναν τεράστιο ελλειπτικό γαλαξία, με τον φωτεινό πυρήνα του να κυριαρχεί στον νυχτερινό ουρανό. Σταματάει η γέννηση αστεριών και νεφελωμάτων.
😁Πλέον θεωρούμαστε ένας γαλαξίας. Αυτο που μένει έιναι να βρούμε το όνομα του νέου γαλαξία.
Έτσι λοιπόν έχουμε 2 πιθανά ονόματα: Milky Way + Andromeda = Milkomeda ή Androway!
Πηγές: NASA, ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Wikipedia