Η “σύγκρουση” του Γαλαξία μας με την Ανδρομέδα

Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια ο Γαλαξίας (Mlky Way), θα συγχωνευτεί με τον μεγαλύτερο γαλαξία της τοπικής ομάδας γαλαξιών (που ανήκουμε κι εμείς) τον γαλαξία της Ανδρομέδας.

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών από τον δικό μας και κινείται προς εμάς με μια ταχύτητα 110 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Διαθέτει 1 τρισεκατομμύρια αστέρια και είναι περίπου 4-5 φορές μεγαλύτερος από τον δικό μας. Αν η Ανδρομέδα ήταν ππιο φωτεινή θα την βλέπαμε στον ουρανό όπως βλέπουμε την πανσέληνο.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα στάδια της συγχώνευσης των 2 γαλαξιών.

1️⃣Σήμερα:

Αυτή είναι μια νυχτερινή θέα του τρέχοντος ουρανού, Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας βρίσκεται 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας και είναι αρκετά αμυδρή αν και καλύπτει τόσο τον ουρανό όσο μια πανσέληνος.

NASA

2️⃣Σε 2 δισεκατομμύρια χρόνια:

Ο δίσκος του γαλαξία της Ανδρομέδας που πλησιάζει είναι αισθητά μεγαλύτερος.

NASA

3️⃣Σε 3,75 δισεκατομμύρια χρόνια:

Η Ανδρομέδα γεμίζει το οπτικό μας πεδίο. Ο Γαλαξίας μας αρχίζει να παρουσιάζει παραμόρφωση λόγω της παλιρροιακής έλξης από την Ανδρομέδα.

NASA

4️⃣Σε 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια:

Κατά τη διάρκεια της πρώτης κοντινής προσέγγισης, ο ουρανός φλέγεται σχηματίζονται νέα αστέρια. Σχηματίζονται νεφελώματα και αστρικά σμήνη.

NASA

5️⃣Σε 4 δισεκατομμύρια χρόνια:

Μετά το πρώτο της κοντινό πέρασμα, η Ανδρομέδα τεντώνεται παλιρροιακά. Ο Γαλαξίας μας επίσης παραμορφώνεται.

NASA

6️⃣Σε 5,1 δισεκατομμύρια χρόνια:

Κατά το δεύτερο στενό πέρασμα, οι πυρήνες του Γαλαξία μας και της Ανδρομέδας εμφανίζονται ως ένα ζευγάρι φωτεινών λοβών.

NASA

7️⃣Σε 7 δισεκατομμύρια χρόνια:

Οι συγχωνευμένοι πλέον γαλαξίες σχηματίζουν έναν τεράστιο ελλειπτικό γαλαξία, με τον φωτεινό πυρήνα του να κυριαρχεί στον νυχτερινό ουρανό. Σταματάει η γέννηση αστεριών και νεφελωμάτων.

NASA

😁Πλέον θεωρούμαστε ένας γαλαξίας. Αυτο που μένει έιναι να βρούμε το όνομα του νέου γαλαξία.

Έτσι λοιπόν έχουμε 2 πιθανά ονόματα: Milky Way + Andromeda = Milkomeda ή Androway!

Πηγές: NASA, ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Wikipedia