Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας ή Μ31!
Βαφτίστηκε έτσι από τον αστερισμό Ανδρομέδα ο οποίος πήρε το όνομά του από την Ανδρομέδα κατά την Ελληνική μυθολογία. Κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπης και γυναίκα του Περσέα. Μετά το θάνατό της η Θεά Αθηνά την έκανε άστρο και την έβαλε στους αστερισμούς του βόρειου ουρανού, κοντά στον Περσέα και την Κασσιόπη!
Ο πρώτος που παρατήρησε τον γαλαξία της Ανδρομέδας ήταν ο Γαλιλαίος (1609)!
Η παρατήρηση του, προκάλεσε μεγάλες διαμάχες για το αν υπάρχουν και άλλοι γαλαξίες καθώς μέχρι τότε πίστευαν ότι υπήρχε μόνο ο δικός μας!
Όλους τους άλλους γαλαξίες τους αποκαλούσαν νεφελώματα!
Ο Hubble απέδειξε ότι o γαλαξίας της Ανδρομέδας βρίσκεται πολύ μακριά μας, ώστε να θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του Γαλαξία μας, και ότι στην πραγματικότητα είναι ένας διακριτός γαλαξίας! (κάπως έτσι η διαμάχη τελείωσε το 1924 με την ανακοίνωση του Hubble)!
Μέχρι το 1924 πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο ένας γαλαξίας.. Ο Δικός μας!
Είναι σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Ανδρομέδα. Κατέχει ένα σούπερ ρεκόρ: είναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο εύκολα ορατό με γυμνό μάτι. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός και μαζί με το Γαλαξία μας, αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες της τοπικής μας ομάδας γαλαξιών.
Παρατηρήσεις δείχνουν ότι διαθέτει ένα τρισεκατομμύριο άστρα, τρεις με πέντε φορές περισσότερα από το Γαλαξία μας.
Έχουν ήδη ανακαλυφθεί 315 πλανητικά νεφελώματα στο γαλαξία της Ανδρομέδας (θυμηθείτε πλανητικό νεφέλωμα = αστρικός θάνατος) και μια έκρηξη καινοφανούς (supernova = αστρικός θάνατος μεγάλου αστέρα)!
Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας και ο Γαλαξίας μας «οδεύουν» ολοταχώς προς τη “σύγκρουση”. Οι περισσότεροι αστρονόμοι θεωρούν ότι οι δύο γαλαξίες θα συγκρουστούν σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και εντέλει θα συγχωνευθούν, σχηματίζοντας έναν τεράστιο ελλειπτικό γαλαξία. Πράγμα πολύ συχνό στην εξελικτική πορεία του Σύμπαντος διότι η βαρυτική έλξη μεταξύ δύο ή περισσότερων γαλαξιών μπορεί τοπικά να υπερισχύει της κοσμικής διαστολής!
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι γαλαξίες πολύ σπάνια εμφανίζονται απομονωμένοι μέσα στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος!
Μην αγχώνεστε (σας είδα εγώ) είναι εξαιρετικά σπάνιο κατά τη συγχώνευση 2 γαλαξιών οι συγκρούσεις πλανητών! Απλά θα έχουμε μετακομίσει σε μια νέα γειτονιά! (Αν υπάρχει η Γη)
Το πιο κουλ χαρακτηριστικό του γαλαξία της Ανδρομέδας:
Η έκρηξη υπερκαινοφανούς (supernova), που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 1885 (S Ανδρομέδας), ήταν σχεδόν ορατή με γυμνό μάτι συναγωνιζόμενη σε λαμπρότητα όλο το γαλαξία!
Έλαμπε με ισχύ όσο 1,6 δισεκατομμύρια Ήλιοι!(1.600.000.000)!
Πηγή: NASA, Wikipedia, Ίδρυμα Ευυγενίδου, NASA gallery