ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ
Οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει πετάξει 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι αστροναύτης, σύμφωνα με την Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία. Και μην νομίζετε ότι είναι πολλοί, λίγο πάνω από 500 άνθρωποι το έχουν καταφέρει. Και ποια η διαφορά του κοσμοναύτη? Καμία, είναι απλώς η επίσημη ονομασία της Ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.
ΒΑΡΥΤΗΤΑ
Οποιοδήποτε σώμα έχει μάζα έλκει οτιδήποτε κοντά του. Φυσικά αυτό εξαρτάται από την μάζα του κάθε σώματος. Έτσι για παράδειγμα η Γη έλκει μικροαντικείμενα όπως κομήτες αστεροειδείς κλπ. Δηλαδή ένας κομήτης έλκεται από την Γη και ταυτόχρονα έλκει τη Γη? Ναι απλά όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντίσταση του σώματος
ΓΑΛΑΞΙΑΣ
Ο γαλαξίας είναι μια δομή που φιλοξενεί πάσης φύσεως ουράνια σώματα και όλα μαζί είναι βαρυτικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ο Γαλαξίας μας λοιπόν εκτός από το ηλιακό μας σύστημα φιλοξενεί αστέρια, Νεφαλώματα, πλανήτες, φεγγάρια, κοσμική ύλη, αστρική σκόνη, μαύρες τρύπες και οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Όλα τα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό το βράδυ βρίσκονται εντός του Γαλαξία μας Milky Way!
ΔΙΑΣ
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Τον λέμε και αέριο γίγαντα καθώς αποτελείται κυρίως από αέρια. Βαφτίστηκε Δίας προς τιμήν του Πατέρα των θεών και των ανθρώπων, Θεού του ουρανού και του κεραυνού και μεγαλύτερου “Γόη” των θεών Δία κατά την Ελληνική μυθολογία. Ο όγκος του Δία είναι 1.321 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της Γης. Είναι το 3ο πιο φωτεινό ουράνιο σώμα από την οπτική της Γης μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη!
ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ
Όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στην Γη και τον Ήλιο τότε η σκιά της πέφτει στην Γη. Στο σημείο λοιπόν που πέφτει η σκιά της παρατηρούμε την έκλειψη. Υπάρχουν 3 είδη εκλείψεων του Ήλιου: 1. Ολική έκλειψη όταν η σελήνη καλύπτει πλήρως τον Ήλιο. 2. Μερική έκλειψη: όταν η Σελήνη καλύπτει μέρος του Ήλιου και 3. Δακτυλιοειδής όταν η σελήνη δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον Ήλιο και γύρω της δραπετεύει ένα στεφάνι φωτιάς!
ΖΩΝΗ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ
Όταν λοιπόν σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα οι συγκρούσεις σωμάτων ήταν μια καθημερινότητα. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς η κατάσταση ηρεμούσε απομεινάρια των συγκρούσεων έμειναν ανάμεσα στις τροχιές του Δία και του Άρη. Είναι η λεγόμενη κύρια ζώνη αστεροειδών!
ΗΛΙΟΣ
Το αστέρι μας. Όλοι οι πλανήτες, φυσικοί δορυφόροι, κομήτες, αστεροειδείς, πλανήτες νάνοι περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα του Ηλιακού μας συστήματος έχοντας το 99,8% της μάζας του Ηλιακού μας συστήματος. Είναι μεγάλος? Για να «γεμίσουμε» τον Ήλιο χρειαζόμαστε 1.300.000 πλανήτες στο μέγεθος της Γης!
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
Η θερμότητα που απελευθερώνεται από τις χημικές αντιδράσεις του ήλιου μεταφέρεται στην Γη με την μορφή ακτινοβολίας από τις ακτίνες το Ηλίου και διατηρεί την θερμοκρασία του πλανήτη μας. Η ύπαρξη ζωής στην Γη οφείλεται σε αυτή τη θερμική ακτινοβολία!
ΙΩ
Φυσικός δορυφόρος του Δία, ανακαλύφθηκε από τον Γαλιλαίο το 1610. Είναι το πιο δραστήριο γεωλογικά σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα με πάνω από 400 ενεργά ηφαίστεια. Η έντονη γεωλογική δραστηριότητα οφείλεται στο γεγονός ότι είναι “παγιδευμένη” βαρυτικά ανάμεσα στον Δία, τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη! (φυσικοί δορυφόροι του Δία)
ΚΡΟΝΟΣ
Ο 2Ος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος μετά τον Δία. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι οι δακτύλιοι που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Αυτοί αποτελούνται κυρίως από μικρά σώματα σκόνης και πάγου. Έχει 83 φυσικούς δορυφόρους και είναι το “κόσμημα” του Ηλιακού μας συστήματος!
ΛΑΙΚΑ
Είναι ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που ταξίδεψε στο διάστημα. Μια σκυλίτσα λοιπον ήταν ο ένας και μοναδικός επιβάτης του διαστημοπλοίου Σπούτνικ 2, της Σοβιετικής (τότε) διαστημικής Υπηρεσίας, το 1957. Δυστυχώς η Λάικα έχασε τη ζωή της 6 ώρες μετά την απογείωση!
ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
Όταν ένας ερυθρός γίγαντας (αστέρι) “πεθαίνει” δλδ καταρρέει υπό την ίδια του βαρύτητα και έχει το μέγεθος που χρειάζεται τότε μετατρέπεται σε μαύρη τρύπα. Είναι ένα σκοτεινό σώμα με τεράστια βαρύτητα που δεν μπορεί να δραπετεύσει ούτε το φως. Υπάρχουν πάρα πολλές στο σύμπαν και σε πολλά μεγέθη. Τελευταία φωτογραφήθηκε η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που αποτελεί το κέντρο του Γαλαξία μας!
ΝΕΦΕΛΩΜΑ
είναι ένα διαστρικό σύννεφο σκόνης, υδρογόνου, ηλίου και άλλων ιονισμένων αερίων. Είναι χώρος γέννησης νέων αστεριών και όχι μόνο. Εδώ που βρίσκεται σήμερα το Ηλιακό μας σύστημα κάποτε ήταν ένα νεφέλωμα σε ηρεμία. Ένα κοντινό άστρο εξερράγη και το νεφέλωμα δραστηριοποιήθηκε και γέννησε το Ηλιακό μας σύστημα!
ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ISS
Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες έχουν την τύχη να απολαμβάνουν κάθε 90 λεπτά μια ανατολή του Ηλίου. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη ταχύτητα του διαστημοπλοίου που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη πραγματοποιώντας 15 περιφορές γύρω από αυτήν σε 24 ώρες!
ΟΥΡΑΝΟΣ
Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Είναι και αυτός ένας αέριος γίγαντας και συνήθως τον αποκαλούν παγωμένο γίγαντα λόγω των ακραίων θερμοκρασίων του. Έχει 27 γνωστούς φυσικούς δορυφόρους. Όλοι οι δορυφόροι του Ουρανού έχουν πάρει τα ονόματά τους από χαρακτήρες των έργων του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και του Αλεξάντερ Πόουπ!
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
Είναι ο 8ος και τελευταίος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Είναι ο μόνος πλανήτης που ανακαλύφθηκε από μαθηματικές προβλέψεις και όχι από παρατηρήσεις. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι λόγω των βαρυτικών διαταραχών του Ουρανού (πλανήτη), πρέπει να υπάρχει κάποιος κοντινός πλανήτης που τον επηρεάζει. Και πράγματι επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη. Έχει 14 γνωστούς φυσικούς δορυφόρους. Είναι ο πλανήτης με τους πιο γρήγορους ανέμους στο Ηλιακό μας σύστημα 2.000 χιλιόμετρα/ώρα (2000km/h).
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ
Τα ραδιοτηλεσκόπια είναι η αιτία όλων των φωτογραφιών και δεδομέων που λαμβάνουμε απο τα διαστημόπλοια. Στην ουσία είναι σαν μια τεράστια κεραία που δέχεται σήματα στα ραδιοκύματα. Σε αντίθεση με τα απλά τηλεσκόπια που ανιχνεύουν φως, αυτά ανιχνεύουν ραδιοκύματα.
ΣΕΛΑΣ
Είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα, κυρίως στους πόλους γι’ αυτό και το βαφτίσαμε Πολικό Σέλας. Δημιουργείται εξαιτίας του βομβαρδισμού των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος
ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ
Το τηλεσκόπιο είναι ένα όργανο σχεδιασμένο για την παρατήρηση μακρινών αντικειμένων μέσω της συλλογής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (φωτός). Το τηλεσκόπιο εφευρέθηκε το 1608 στην Ολλανδία. Υπάρχουν πολλά είδη τηλεσκοπίων, επίγεια αλλά και διαστημικά.
ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ
Σημειώθηκε πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Ένας αστερισμός είναι μια τυχαία διάταξη αστεριών στον ουρανό που καμία σχέση δεν έχουν μεταξύ τους. Απλά οι άνθρωποι διέκριναν ομοιότητες με ζώα (κυρίως), θεότητες και πράγματα του περιβάλλοντός τους.
ΦΕΓΓΑΡΙ
Το φεγγάρι μας (η Σελήνη) είναι ο ένας και μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης. Είναι το πιο λαμπρό ουράνιο σώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Απέχει από τη Γη 384 χιλιάδες χιλιόμετρα και αποτελεί αντικείμενο μελέτης χιλιάδες χρόνια. Χαρακτηριστικό της Σελήνης είναι ότι από την οπτική της Γης βλέπουμε μόνο την μια της πλευρά. Η άλλη πλευρά που δεν βλέπουμε τη λέμε αθέατη πλευρά της Σελήνης και η οποία δεν έιναι σκοτεινή. Με τον όρο φεγγάρι μπορούμε να αποκαλέσουμε όλους τους φυσικούς δορυφόρους των πλανητών.
ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΣ
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη έννοια ακόμα και για τους επιστήμονες, πόσο μάλλον για παιδιά. Με πολύ απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι χώρος και ο χρόνος έχουν άμεση εξάρτηση. Πειράματα αποκάλυψαν ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά όταν ένα σώμα κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες σε σχέση με κάποιον που το παρατηρεί.
ΨΑΜΑΘΗ
Είναι φυσικός δορυφόρος του Ποσειδώνα. Το ιδιαίτερο χαρηκτηριστικό της είναι ότι περιφέρεται αντίθετα από την περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον άξονα του. Πήρε το όνομά του από μια Νηρηίδα κατά την Ελληνική Μυθολογία.
ΩΡΙΩΝ ΝΕΦΕΛΩΜΑ
Το Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος. Βρίσκεται σε απόσταση 1340 ετών φωτός από τη Γη καιείναι το πιο μελετημένο και πιο διάσημο νεφέλωμα. Βρίσκεται στον αστερισμό Ωρίων. Ό,τι συμβαίνει εκεί.. εμείς το μαθαίνουμε μετά από 1340 χρόνια (για την ακρίβεια το βλέπουμε). Είναι το πιο φωτεινό νεφέλωμα και μπορούμε να το δούμε με γυμνό μάτι .Με το συγκεκριμένο νεφέλωμα βρισκόμαστε στον ίδιο βραχίονα του Γαλαξία μας, άρα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε γείτονες. Το Νεφέλωμα αυτό είναι μια περιοχή που “γεννιούνται” πολλά αστέρια!