Γιατί οι δορυφόροι δεν πέφτουν στα κεφάλια μας Τι είναι αυτό που τους κρατάει σε τροχιά γύρω από τη Γη
Ας τα πάρουμε από την αρχή..
Τι είναι η τροχιά γύρω από τη Γη
Τροχιά λοιπόν είναι η κίνηση ενός δορυφόρου ή αντικειμένου που η κίνηση του ελέγχεται από τη βαρύτητα της Γης! (W= Η δύναμη εξαιτίας της βαρύτητας )
Παίρνω για παράδειγμα τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Αν ανεβαίναμε σε υψόμετρο 400 χιλιόμετρα από τη Γη και απλά αφήναμε τον ISS, τότε η βαρύτητα της Γης θα τον υποχρέωνε σε ελεύθερη πτώση και τότε πράγματι θα έπεφτε στα κεφάλια μας!
Ας υποθέσουμε τώρα ότι η Γη δεν έχει βαρύτητα, και ανεβαίναμε σε υψόμετρο 400 χιλιομέτρων και σπρώχναμε τον ISS τότε αυτός θα ταξίδευε γραμμικά (ευθεία) στο άπειρο με μια ταχύτητα V! (δεν θα τον επηρέαζε καμιά άλλη δύναμη )
Ο συνδυασμός της βαρύτητας, της ταχύτητας και της καμπυλότητας της Γης είναι ο λόγος που ο ISS βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη! (και σας ανεβάζω υπέροχες φωτογραφίες)
Έτσι ο ISS πέφτει συνεχώς, αλλά δεν φτάνει στο έδαφος γιατί ταυτόχρονα η ταχύτητα που έχει τον απομακρύνει από τη Γη, και λόγω της καμπυλότητας της Γης διατηρείται σε τροχιά!
Τώρα αν η Γη ήταν επίπεδη… (ναι ξέρω.. προκαλώ)
Κάτι αντίστοιχό συμβαίνει και με τη Σελήνη που είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη, η Γη γύρω από τον Ήλιο, ο Ήλιος γύρω από το κέντρο του Γαλαξία κλπ κλπ..
Βέβαια στις τελευταίες περιπτώσεις τα πράγματα μπλέκουν λίγο, γιατί η μάζα της Σελήνης, σε σχέση με αυτήν της Γης, δεν είναι αμελητέα όπως στην περίπτωση του ISS σε σχέση με τη Γη.
Έτσι μπαίνει και μας μπερδεύει (λίγο) η έννοια βαρύκεντρο,δηλαδή το κοινό κέντρο μάζας 2 σωμάτων. Αυτό όμως θα το αναλύσουμε σε επόμενο ποστ! (μην τα πούμε όλα σήμερα)